Umenie odpúšťať a milovať pomocou mantier

Ho´oponopono je stará havajská technika na vytváranie hojnosti, obnovu zdravia a vnútorného mieru. Podstatou je návrat do svojho stredu, teda do stavu, kedy naša myseľ a podstata je nezaťažená spomienkami na minulosť a starosťami z budúcnosti.

Ho´oponopono nám výrazne pomáha zbavovať sa hnevu, pocitov viny, krivdy a nespokojnosti. Okrem odriekania mantier je dobré pochopiť, že sa veci nedejú náhodou, ale všetko má svoju príčinu a následok. S týmto poznaním sme schopní dosiahnuť odpustenie, prijatie toho, s čím sme doposial bojovali a udržiavali svoje telo v napätí a strese. Táto technika napomáha prijať zodpovednosť za seba a svoje konanie, či nekonanie, upokojuje myseľ a spája nás s vnútornou múdrosťou – pochopením. Skúšky, ťažkosti a prekážky, ktoré sa nám stavajú do cesty, sú buď následky našich neuvážených rozhodnutí alebo, aby sme vnútorne zosilneli a došli k poznaniu.

Ho´oponopono, podobne ako napríklad buddhismus vysvetluje, že nič neexistuje vonku, teda celý okolitý svet je len akýmsi odrazom našeho vnútorného sveta a spôsobu, ako na neho reagujeme. Všetko, čo sa odohráva vo vnútri nás samotných, ako to máme, tak to premietame do našich životov a vytvárame si tak svoju realitu. Vnímame predovšetkým to, čo zapadá do našich konceptov a presvedčení.

Ak v našom živote niečo nefunguje, je dobré pochopiť prečo… zastaviť sa, poodstúpiť a urobiť zmenu, napr. pomocou jednoduchých, ale účinných mantier:

Ospravedlňujem sa Ti – Prosím, odpusť mi –  Milujem Ťa – Ďakujem Ti…

Za každým slovom sa skrýva hlboký význam. Ospravedlňujeme sa, pretože nevedome sme spôsobili utrpenie, sebe alebo iným. Prosíme o odpustenie za neuvážené kroky a činy, napr. odsudzovanie seba, druhých, situácie.., hnevanie sa pre nepochopenie príčiny a následku, zasahovanie tam, kde nám neprináleží. Milujeme seba aj druhých, napriek všetkému, so všetkými slabosťami a chybami. Vidíme v nás to božské, milovania hodné. Ďakujeme, pretože smieme poznávať a sme vďační pretože je za čo.

Mám na sebe odskúšané, že táto metóda funguje. Dostala som sa k nej ako študentka. Prvý krát som ucítila jej účinok, keď som prechádzala veľmi náročným obdobím, kedy som sa zmietala medzi strachom a hnevom, pociťovala som bezmocnosť, cítila som sa slabá a neschopná vyjadriť to, čo cítim k tým najbližším, premkol ma chaos a zaplavil stres. Dostala som sa do stavu, kedy som už nevedela čo môžem urobiť viac alebo inak, aby som sa od týchto pocitov oslobodila. Ako sa hovorí, bola som s rozumom v koncoch.

Intuitívne som siahla po Ho´oponopono a začala som týchto pár mantier naplno v duchu a neskôr aj nahlas odriekavať, len tak, bez nejakého očakávania, s hlbokým odovzdaním a precítením slov. Po pár týždnoch som pocítila zmenu. Doslova som sa zobudila do úplne nového rána, s pokojom na duši, stíšená, bez zbytočných obťažujúcich myšlienok a strachov. Prekvapením bolo, ako sa postupne utriasali problémy, ktoré ma trápili, vzťahy sa čistili, napätie v nich opadlo, zažila som mnoho príjemných momentov, dovolila som si pokojne vyjadriť čo som cítila bez zbytočných bojov. Zrazu ma počuli, chápali. Bola som vďačná ľudom, ktorí ma svojim správaním a postojmi donútili sa nad sebou zamyslieť. Uvedomila som si, kde strácam svoju silu, kedy sa zbytočne hnevám pre svoje nepochopenie situácie a toho, ako vzťahy a univerzálne zákony fungujú. Zacítila som lásku v srdci, pokojnú radosť a nádej. Uvidela som, čo sama negatívneho vnášam do vzťahov ja a našla som silu zbavovať sa toho, čo vzťahy narúšalo. Dôležité bolo pre mňa otvoriť srdce sebe, byť k sebe láskavá, vnímavá a jemná, následne som mohla byť rovnako vľúdna aj k druhým. Aj vďaka Ho´oponopono som sa začala pomaly meniť. Zmenila som postoj, vnímame súvislostí aj seba.

Dovtedy som Ho´oponopono vnímala len ako doplnkovú aktivitu. Kým som ju odriekala viac menej mechanicky, len tak, aby bolo.. neprinášalo mi to nič pozorovateľné. Silu tejto techniky som okúsila, až keď som si dovolila odovzdať sa jej, vnímať hlbší význam jednoduchých slov, nechať ich na seba pôsobiť a meniť ma.

Ho´oponopono prehlbuje súcit, vďačnosť, vnútornú radosť a upokojuje myseľ.

Možno sa pri tom na začiatku rozplačete, zacítite bolesť, hlboký smútok… nebráňte sa tomu, vyplačte všetko čo máte na srdci, je to proces očisty. Neskôr sa môžu objaviť slzy vďačnosti.

Dovoľte si odovzdať sa tomu naplno, užite si príval lásky a vďačnosti,

S láskou, Radka