Prišla za mnou pani Lenka, pretože sa chcela uistiť, či môže veriť svojej intuícii. Mala podozrenie, že jej manžel niečo tají, ale nemala dôkaz, nebolo sa o čo zachytiť. Správal sa k nej milo, ochotne, podporoval ju. Nemala mu čo vyčítať, len cítila, že on sa z ich vzťahu akosi vytráca. Nie je duchom prítomný, venuje sa deťom, vymýšľa výlety, ale ju akoby prehliadal, občas aj vynechával. Počúvala: „Oddýchni si miláčik, zostaň doma, ja sa o deti postarám, kľudne si choď kam potrebuješ,“ a podobne. Na prvom sedení sme sa venovali tomu, ako sa otvorene pýtať a vyjadriť, ako to cíti ona. Zaoberali sme sa tým, či ide o dočasnú krízu alebo si až teraz začína uvedomovať, že sa muž po narodení detí zmenil a prečo o svojej intuícii pochybuje a neverí si. Pani Lenka sa upokojila a po dvoch sedeniach sme sa dohodli, že ak sa niečo zmení, ozve sa. Lúčila sa slovami, že si bude viac všímať detailov aj intuíciu a keď jej niečo nebude sedieť, spýta sa ho priamo.
Netrvalo dlho a opäť prišla. Vydesená novým poznaním. Začalo to celkom nevinne. Zrazu mala tušenie, len tak vzala do rúk mobil a zavolala manželovi. Ani nevedela prečo. Nemala to často vo zvyku, ak niečo potrebovala, písala sms. Nedvíhal. Ozval sa asi za hodinu, že už sa chystá pomaly domov, že bol natankovať. Mobil nepočul. Prišlo jej zvláštne, že mobil nepočul, ani si nevšimol, že mu volala. Mobil mal takmer neustále v ruke a keď bol sám v aute, máva ho napojený do auta. Prišiel domov asi o ďalšiu hodinu a tesne pred tým dostala správu, že ho odvolali pracovne, že to má teraz náročné.

Nasledujúci deň bol od rána jej muž veľmi milý a pozorný. Ponúkol jej, že ak celý týždeň bola s deťmi ona, on si s nimi urobí doobeda program sám, nech si oddýchne, prídu po ňu na obed. Opäť dala na intuíciu, ktorá jej vravela, nech sa nenechá odbiť a ide. Nasadla do auta a usmiala sa. Muž už taký nadšený nebol, ale usmial sa tiež. Začala si uvedomovať, že cíti niečo vo vzduchu. Otočil kľúčikom a všimla si, že ručička benzínu sa veľmi nepohla. Mlčala. Keď odbočil na najbližšej pumpe a začal tankovať do takmer prázdnej nádrže, žena vycítila, kedy jej muž klamal. Našla odvahu sa ho na to spýtať. Na otázku, či nebol na pumpe včera, jej povedal, že nestihol natankovať, že ho odvolali do práce. Nedalo jej to a tak svojho manžela pozorovala, ako sa zatváril, keď očividne klamal.

Pýtala sa sama seba, načo klame kvôli takej banalite. Šokujúcejšie však bolo, že si tento jeho výraz začala všímať častejšie. A tak sa vždy spýtala a zaujímala sa viac aj o detaily a nemala problém mu naznačiť, že jej niečo nesedí. „On mi klame, takže moja intuícia bola správna,“ povedala s povzdychom a bolo vidieť, že je sklamaná a nahnevaná. Začalo sa v nej vynárať podozrenie, že aj jeho víkendové výlety s kamošmi a kolegami nemusia byť vždy výlety s nimi. „Mám to skúmať, mám to zisťovať? Ja cítim, že ma klame. Mne sa zdá, že má inú,“ zdôverila sa so strachom v očiach. Odpovedám protiotázkou: „Ste pripravená spoznať pravdu?“ Asi tušíte ako to dopadlo.

Lenka prestala mať strach a tak sa manžela pýtala. „Čo sú to za otázky? Samozrejme, že idem s našou partiou,“ odpovedal jej. Ona cítila, že je to lož, a tak netrvalo dlho a dostalo sa jej dôkazov. „S kým teda ideš?“ padla otázka, ktorá v ich manželstve mnohé zmenila.

Nepýtala sa preto, že by pravdu nevedela, ona ju cítila. Pýtala sa preto, že chcela vedieť, čo je vlastne jej muž zač. Či klamár alebo muž, čo dokáže povedať pravdu, priznať si svoju chybu a chcela spoznať jeho reakciu. Či bude zatĺkať, robiť z nej nepozorného poslucháča alebo dokonca ju obviňovať, že mu nedá dýchať, že ho kontroluje. Pre Lenku nebol najväčší problém uniesť bolesť pri odhalení klamstva. Tušila to už dávno a trpela nepríjemnými pocitmi a pochybnosťami veľmi dlhú dobu. Viac ju bolelo a zranilo, že žije s niekým, kto nedokáže byť úprimný a priznať sa, keď je ona ochotná prijať pravdu. Bolelo ju počúvať klamstvá a výhovorky, pozerať sa do jeho očí, keď už pravdu poznala.

To, že klamal bolo ťažké prijať. Bola to však jeho vec, jeho karma. Muž ju nechtiac spochybňoval, ona chcela veriť radšej jemu, jeho klamstvám, ako sebe. A tak si prestala veriť, potlačila intuíciu. Už vedela, že mu nemôže zabrániť robiť si čo chce, je slobodný človek, aj keď je ženatý. Vedela aj to, že ho doma neudrží. Jeho správanie, milenky, či spôsob života mu brať nemôže. Môže sa však s tým sama vysporiadať, môže sa rozhodnúť, ako zareaguje. Hnev a scény v takejto situácii bývajú bežné, ale málo účinné a prospešné. Lenka bola poučená a tak ho zbytočne neobviňovala a nesúdila. Čo by si tým nakoniec pomohla?

Lenka bola sklamaná, že mu nemôže veriť. Možno by sa dali odpustiť klamstvá, aj nevera. Muž však milenku alebo iné ženy popieral ďalej. Napätie sa stupňovalo a deti na to reagovali zníženou imunitou a tak sa im Lenka začala viac venovať a svojmu manželovi a jeho klamstvám už nevenovala pozornosť. Ich záujmy boli celkom odlišné, on bol skôr bohém a ona starostlivá matka, žena v domácnosti. Vnímala ho ako niekoho, kto sa stará, zabezpečuje, venuje sa aspoň deťom a ju občas tiež prekvapí a poteší. Bol šarmantný a láskavý, ak bol práve doma.

Lenku som dlhší čas nevidela. Priznala, že ju odhalenie manželových klamstiev skôr paralyzovalo, ako jej pomohlo. A keďže bola na ňom závislá (citovo, emočne aj finančne), mala pocit, že nemá možnosť s tým čokoľvek urobiť, len to predýchať. Nevedela od neho odísť, intuitívne však prišla na to, že môže zmeniť svoj postoj a prijať situáciu takú, aká je, bez odporu, zúfalstva a sebaľútosti. Čím Lenka vedela byť úprimnejšia k sebe, o to viac bol jej manžel úprimnejší k nej. Akoby vycítil, že to unesie. Ich rozhovory boli hlbšie a úprimnejšie. Hádky a emócie, sa ochotou otvorene baviť aj o tom, čo bolí, takmer vytratili. Vedela mu tolerovať nočný život a úlety, prestalo ju to tak bolieť. Vnímala, že je najdôležitejšia a prvá v jeho živote, k nej sa vracal.

Dali si viac slobody. Vzala na vedomie jeho životný štýl aj to, že on to takto má. Pochopila, že pre niečo to takto potrebuje a inak to nebude, len preto, že je pre ňu ťažké v tom žiť.  Dala sa na cestu odpustenia, pochopenia a prijatia. Čo sa v skutočnosti dialo v jej vnútri, kým sa k tomuto stavu dostala, neprezradila. Koľko pokory a lásky musela nájsť vo svojom srdci? Keď sa už zdalo, že aj jej muž už prišiel na to, že mu pri nej vlastne nič nechýba, upokojil sa a sám vyhľadával jej spoločnosť, prišiel zlom. Akoby ďalšia skúška jej trpezlivosti a lásky. Na sedenie prišla so smútkom v hlase. Muž odchádza za inou ženou, čakajú dieťa. Lepšie povedané, každú chvíľu sa má narodiť. Oznámil jej, že vlastne sa ani nemusí sťahovať tak úplne. Nechce, aby to deti pocítili ako ujmu, bude mať kľudne dva domovy. Jeden s ňou a druhý s inou ženou a jeho novým dieťaťom. Výhoda bola, že jej muž sa za ten čas k nej naučil byť úprimný, aj keď niekedy chvíľu trvalo, kým vyklopil úplne všetko.

Po narodení nemanželského dieťaťa jej už nič netajil a ich vzťah sa paradoxne oveľa zlepšil. „Moja intuícia mi pomohla odhaľovať pravdu, no trvalo dlho, kým som to strávila a prijala ho takého, aký je,“ povedala a bolo vidieť, že ho po kríze opäť miluje. Už inak, pokojne, s pochopením seba a svojho muža. Jej ego ustúpilo, prijala čo prišlo do života, nebojovala s osudom a nepodmieňovala svoju sebaúctu okolnosťami. Jeho ďalšia partnerka a dieťa neboli dôvodom na jej zúfalstvo a ani hnev.

Venovala sa viac sebe, tomu, čo má rada. Vďaka práci sa stala na manželovi finančne menej závislá. Do vzťahu sa vrátila pravda a s ňou aj láska a úcta. Napriek tomu, že sa opakovane sklamali, ranili a poubližovali si, našli v sebe niečo cenné, čo je vo vzťahu pre nich podstatné. Dôveru. Otvorene sa bavili o tom, čo by im dal a vzal rozvod. Čím pre seba sú.

Lenka počas svojej premeny výrazne schudla, pôsobí ženskejšie, vyžaruje z nej väčší pokoj a vrátila sa jej iskra do očí. Pochopila, že jej prebudenie nie je ukončené a cíti, že príde niečo, čo rozhodne o tom, či bude jej muž žiť s ňou alebo s tou druhou. Sedieť na dvoch stoličkách pre jej muža nie je pohodlné. Teraz je čas, aby bol on k sebe úprimný. Lenka má jasno, buď s ním alebo radšej sama. Lenka priznáva, že nie je citovo naplňujúce sa o muža deliť. Ich vzťah je skôr priateľský ako manželský. Prijíma však, že teraz je to takto, nie je to ale pasívna rezignácia. Cíti väčší pokoj, ako pred dvoma rokmi, keď to celé vypuklo, keď ju preválcovali emócie. Aj deťom prospieva väčší kľud v domácnosti a pokojnejšia matka. Ako sa bude vyvíjať Lenka a ich vzťah? Čas ukáže.

Ak sa vás téma dotýka, ocitli ste sa v situácii, kedy vás život vyzýva ujasniť si priority a hodnoty, pochopiť hlbšie seba, svoju sebahodnotu, uvedomiť si kde sa nachádzate a čo od seba a života chcete, je vhodná doba si urobiť v sebe poriadok. Buď sami alebo v spolupráci so skúseným psychoterapeutom alebo vzťahovým terapeutom na individuálnom sedení.

Autorka: Radoslava Olajos hlbinná a párová terapeutka

Súvisiace články:
Neverníci nás učia, ako byť verná sebe 
Kríza vo vzťahu ako šanca lepšie si porozumieť
Obetovať seba alebo manželstvo?
Hry a masky vo vzťahoch
Koľko agresivity sme sme ochotné znášať vo vzťahu?

Foto: Domimika Hološková – zachytáva atmosféru rozhovorov s mojím divadelným kolegom Vlastom na veľkú tému: vzťah muža a ženy, koľko pravdy a lži vzťah unesie, aké následky môže odhalenie spôsobiť.. ale aj o zodpovednosti, slobodnej voľbe, rôznych druhov lásky (alebo toho, čo láska nazývame) a zmenách, ktoré vo vzťahoch nastávajú.